
Ingrediente aluat:
- 275g brânză de vaci
- 1 ou mare
- 60g griș
- 40g făină
- un praf de sare
- 2 pliculețe zahăr vanilat
- coajă rasă de lămâie
Ingrediente crustă:
- 2 linguri nucă măcinată
- 100g de pesmet fin
- 50g unt (82% grăsime)
- 2-3 linguri zahăr
Pentru servit (opțional):
- gem
- iaurt/smântână
Mod de preparare:
- Punem la fiert aproximativ 2 litri de apă într-o cratiță.
- Separat, pregătim crusta. Pentru asta, topim untul într-o tigaie încinsă, adăugăm pesmetul și continuăm să amestecăm până când capătă o culoare maro.
- Lăsăm să se răcească , după care adăugăm zahărul și nuca măcinată.
- Într-un bol amestecăm oul, brânza de vaci, zahărul vanilat, praful de sare și coaja de lămâie.
- Apoi, adăugăm făina și grișul. Frământăm aluatul cât să se ”prindă” toate ingredientele.
- Răsturnăm pe o suprafață înfăinată și împărțim aluatul în bucăți de dimensiuni mici, eu am avut 32 în total.
- Plasăm biluțele de aluat în apa fiartă și lăsăm focul încet. După ce acestea se ridică la suprafață le mai lăsăm să fiarbă 2 minute.
- Le scoatem cu ajutorul unei palete pe o farfurie și rând pe rând tăvălim fiecare papanaș în compoziția de pesmet.
- La final. îi servim fie simpli, fie cu puțin iaurt/smântână și gem.
Spor la gătit!


